Mellan de flesta kotor i ryggraden har vi diskar som agerar dels som stötdämpare och dels bidrar till en ökad stabilitet i kroppen. Dessa består av en mjuk, geléliknande kärna, och lager av hårdare brosk runtom. När man får ett så kallat diskbråck, tränger den mjuka kärnan ut genom brosklagren och trycker på nerverna som då kan orsaka smärta, domningar och/eller svaghet i de områden som kontrolleras av de påverkade nerverna. Det kan även orsaka obehag och påverka rörelseförmågan.
Det finns även ett tillstånd som kallas diskbuktning. Med det menas att den mjuka kärnan inte trängt igenom brosklagren. Ibland kan det medföra ett tryck på nerverna vilket då också orsakar smärta, domningar eller svaghet, men oftast märks det inte av mer än att man kan känna sig stel och "stapplig" i perioder.
Hur ett diskbråck eller diskbuktning påverkar just dig är väldigt individuellt, och det självläker oftast inom 3-6 månader.
Diskbråck kan uppstå till följd av åldrande, skador, överdriven belastning på ryggraden eller vid tunga repetitiva rörelser. Vid ett redan orsakat diskbråck, kan man genom att röra sig normalt sällan göra mer skada på disken, dock kan det vara smärtsamt.
Behandling av ett diskbråck eller diskbuktning kan se olika ut beroende på vem man väljer att söka hjälp hos. Hos oss på Naprapaterna hjälper vi dig med symtom- och smärtlindring och rehabövningar. Vi kan även hjälpa till med att bedöma om det behövs hjälp av ytterligare vårdinstans och ordna en remiss. Vid allvarligare fall kan kirurgi eller starkare smärtstillande medicin vara nödvändigt för att lindra symtomen.
Ont i ländryggen kan bero på en rad olika faktorer och är mycket vanligt i dagens samhälle. Ländryggssmärta kan te sig på olika sätt, vanliga symtom är trötthet, stelhet eller en huggande känsla vid vissa rörelser.
Ländryggsbesvär kan bero på många olika faktorer, några av dem finner du nedan:
Behandlingen av ländryggssmärta ser olika ut beroende på orsak, svårighetsgrad samt smärtintensitet. Vi på Naprapaterna hjälper dig att ställa en diagnos och hitta orsaken till dina besvär, och utefter detta lägga upp en behandlingsplan som passar just dina besvär. Vi arbetar med mjukdelsbehandling såsom massage, triggerpunktsbehandling, stretch och dry needling, samt ledbehandling, oftast i kombibation. Vi kompletterar detta med tips på övningar, ergonomi eller liknande.
Spinal stenos är ett tillstånd där ryggmärgskanalen där nerverna passerar blir trängre. Detta kan leda till ett tryck på nerverna som i sin tur ger olika symptom, till exempel domningar, smärta, stickningar eller svaghet i benen.
på grund av antingen benpålagringar, diskbråck/diskbuktning eller degenerativa förändringar.
Spinal stenos kan vara antingen åldersrelaterad eller resultatet av andra ryggradsrelaterade tillstånd. Här är några faktorer som kan orsaka spinal stenos:
**1. Åldrande: Med åldern kan ligament och ben runt ryggraden förändras och göra ryggradskanalen trängre.
**2. Diskbråck: Utbuktning av den mjuka kärnan i en mellanväxelskiva kan tränga in i ryggradskanalen och orsaka förträngning.
**3. Degenerativa förändringar: Slitage och försämring av ryggradens leder och diskar kan leda till förträngning av ryggradskanalen.
**4. Ryggmärgsdefekter: Vissa människor kan födas med en smalare ryggradskanal, vilket ökar risken för att utveckla spinal stenos tidigare i livet.
Symtom på spinal stenos kan variera beroende på var i ryggraden förträngningen äger rum. Vanliga symtom inkluderar smärta, domningar, stickningar eller svaghet i benen, och dessa symtom kan förvärras när personen går eller står och lindras när personen sitter eller böjer sig framåt.
Behandlingen för spinal stenos beror på svårighetsgraden av symptomen. Mildare fall kan hanteras med konservativa metoder som smärtstillande medel, fysioterapi och övningar för att stärka ryggradens muskler. I allvarligare fall kan läkare överväga kirurgiska ingrepp för att skapa mer utrymme i ryggradskanalen och minska trycket på nerverna.